Partnerek

Vuelta Sportegyesület

A Vuelta Sportegyesület a Safe4Cycle2 projekt vezető partnere, a program koordinátora. A Vuelta Sportiroda több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy minél több gyermek számára elérhető legyen egy szakmailag megfelelően megalapozott, a résztvevők számára játékos tanulást biztosító kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatási program. BringaAkadémia programunkba a legjobb tudásunkat és széleskörű tapasztalatainkat építettük be a fenti cél érdekében.

A BringaAkadémia program keretében

 • kerékpáros rendezvényeket szervezünk (iskolákban, sportnapokon, céges családi rendezvényeken, nyári táborokban, stb.);
 • iskolai oktatást (szakköröket, tanórai oktatást, KRESZ-napot, stb.) szervezünk;
 • akkreditált pedagógus-továbbképzéseket (BringaAkadémia képzés és Kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus-továbbképzés), továbbá az érdeklődők számára BringaAkadémia oktatói tanfolyamokat szervezünk;
 • tananyagfejlesztéssel foglalkozunk;
 • kerékpáros szemléletformáló kampányokat tervezünk és bonyolítunk;
 • nemzetközi projektek keretében igyekszünk tudásunkat fejleszteni, és minél több jó gyakorlatot megismerni saját programunk fejlesztése érdekében;
 • lobbitevékenységünkkel igyekszünk elérni, hogy minél több gyermek szerezze meg a biztonságos kerékpáros közlekedéshez szükséges ismereteket.

Minden esetben az a célunk, hogy a résztvevők játékos tanulás mellett a lehető legtöbb ismeretet, képességet tudják elsajátítani adott keretek között.

Részletek a BringaAkadémia weboldalán: https://www.bringaakademia.hu/.

 

Mariborska kolesarska mreža (Szlovénia)

A Mariborska kolesarska mreža (Maribor Cycling Network) egy, a városi kerékpározás fejlesztéséért dolgozó, önkéntes alapon működő maribori nonprofit civil szervezet. A fő cél, amiért dolgozik az 1994 óta létező szervezet, hogy a közlekedés környezetbarátabb legyen.
Szlovéniai partnerünk fő tevékenységei a következők: a kerékpározás népszerűsítése, érdekvédelem, lobbitevékenység, kutatás és oktatás. Az utóbbi területen a MKM különböző workshopok szervezésében jeleskedik, illetve előadásokat tartanak közlekedésbiztonság, fenntartható mobilitás, illetve kerékpárszervizelés témákban.

Az MKM a koordinátora az első szlovéniai mobilitási központnak, amely Mariborban található, és amelynek fő feladata a fenntartható mobilitás fejlesztése Mariborban és vonzáskörzetében. Számos, a helyi közösségeket megszólító programot szervez az MKM a mobilitási központ keretei között, például a Bike Kuhna (csináld magad bringaszerviz, "bike kitchen"), az Infoshop (infópont a fenntartható mobilitásról és a zöld turizmusról), egyéni mobilitási tanácsadás, zöld járművek tesztje, vagy a bringatároló üzemeltetése a vasútállomás előtt. Bár nonprofit szervezetről van szó, néhány forprofit tevékenysége is van az MKM-nek: kerékpárkölcsönzés, kerékpárüzlet üzemeltetése, kerékpárszerviz, szervezett kerékpártúrák, mobilitási tervek készítése, jegyek árusítása a helyi közösségi közlekedésre.

Az MKM aktív szerepet játszik fenntarható mobilitással, környezetvédelemmel kapcsolatos és kulturális rendezvények szervezésében, ahogy a maribori Európai Mobilitási Hét szervezésében is.

A kerékpáros oktatást tekintve az MKM különböző tréningeket, workshopokat szervez, illetve együttműködik az általános iskolákkal és a helyi közlekedésbiztonsági tanáccsal a évi rendes kerékpáros vizsgák idején, továbbá a középiskolákkal és az egyetemmel is azzal, hogy gyakornoki, önkéntesi lehetőségeket kínál a szervezetnél. Az MKM testvérszervezetei több más szlovéniai városban (Ljubljana, Ptuj, Koper) hasonló célokért dolgoznak.

 

Marosszéki Közösségi Alapítvánnyal (Fundația Comunitară Mureș, Románia)

Romániai partnerünkkel, a Marosszéki Közösségi Alapítvánnyal (Fundația Comunitară Mureș) 2015 óta dolgozunk együtt különböző kerékpáros oktatási projekteken. Marosvásárhelyen, illetve Maros megyében, majd Románia több más megyéjében is a kerékpáros oktatás a BringaAkadémiával együttműködve indult el, az utóbbi öt évben pedig túl vagyunk egy Erasmus+ projekten (Safe4Cycle), segítettük az alapítvány munkáját egy Heineken által támogatott közösségi projektben, és a Közlekedő kisokos munkafüzet is lefordításra került román nyelvre.

A 2011-ben létrehozott alapítvány legfőbb célja a helyi civil szervezetek és kezdeményezések támogatása, fundraising események szervezése, illetve helyi források felkutatása, gyűjtése különböző helyi projektek számára. Ezek között a célok között az egyik legfontosabb a marosvásárhelyi kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése, illetve egy helyi fenntartható mobilitási terv kidolgozásának előmozdítása. Ennek keretében minden évben három nagy kerékpáros rendezvényt szervez a Marosszéki Közösségi Alapítvány: áprilisban és szeptemberben a helyi Critical Masst, illetve a SkirtBike nevű megmozdulást. Az Európai Mobilitási Hét keretében Közlekedési kígyó játékot (Traffic Snake Game), kerékpáros reggelit szerveznek, sétálóutcákat alakítanak ki, parkolóhelyeket szüntetnek meg ideiglenesen. A BringaAkadémia szakmai segítségével létrehozták a VeloAkadémiát, egy 14-18 éveseket célzó kerékpáros oktatási programot, mellyel a város összes középiskolájába eljutottak, több erdélyi város és más romániai városok civil szervezetei képviselőinek tartottak képzéseket.

 

The Bikeability Trust (Egyesült Királyság)

Egyesült Királyság-beli partnerünk, a Bikeability Trust legfontosabb feladata a kerékpáros oktatás - és azon belül is elsősorban a gyerekek oktatásának - elősegítése.

A Bikeability Trust irányítja, fejleszti és promotálja a Bikeability programot, amely az Egyesült Királyság hivatalosan elfogadott kerékpáros oktatási programja. A program a kerékpározáshoz szükséges gyakorlati ismeretek megszerzését célozza, nagyrészt valós forgalmi körülmények között, annak érdekében, hogy mindenki a kellő képesség birtokában, magabiztosan ülhessen kerékpárra, bármilyen céllal és bármilyen bringával teszi is ezt. A Bikeability egy államilag elismert, professzionális gyakorlati tréning tehát, amely a kerékpáros készségek fejlesztését célozza. A Bikeability Trust  ennek az országos szintű programnak a szakmai és pénzügyi koordinátora, ebben a szerepkörben pedig támogatja a helyi instruktorokat, felügyeli az általuk végzett munkát, illetve részt vesz a Bikeability programhoz kapcsolódó anyagok, illetve az egyes szintek elvégzéséért járó oklevelek, kitűzők terjesztésében.

Az angol modell, amelyben egy független szervezet a szakmai koordinátora az országban nemzeti sztenderdek alapján folytatott kerékpáros oktatásnak, amelyhez a szükséges forrásokat az állam biztosítja (évente a negyedik osztályos tanulók fele, 400 000 gyerek vesz részt kerékpáros oktatásban), követendő példa lehet Magyarországon is. A hivatalosan elfogadott rendszerben a kerékpáros oktatás három szintjét különböztetik meg, az alábbiak szerint.

Bikeability 1:

 • Felkészülés a kerékpározásra
 • Kerékpár ellenőrzése indulás előtt
  Elindulás, tekerés, lassítás, megállás
 • Hátranézés, egykezes irányítás, kanyarodás, sebesség megválasztása
 • Mindez forgalomtól elzárt területen, jellemzően az általános iskolák udvarán történik
 • A teljesítését követően lehet továbblépni a Bikeability 2 szintre

Bikeability 2:

 • Gyakorlás alacsony forgalmú utakon, valós forgalmi körülmények között (irányonként egysávos utak, egyszerű kereszteződések)
 • A cél a korábban tanultak begyakorlása, illetve a felkészülés az forgalmasabb utakra, összetettebb forgalmi helyzetekre
 • Biztonságos és felelős kerékpározás
 • Veszélyhelyzetek felismerése és kezelése
 • Elindulás-megállás az utcán
 • Megfelelő pozíció kiválasztása az úttesten
 • Együtt közlekedés más úthasználókkal
 • A közúti jelzések felismerése és figyelembe vétele
 • Forgalmi helyzetek megoldása a csomópontokban
 • A teljesítését követően lehet továbblépni a Bikeability 3 szintre

Bikeability 3:

 • Gyakorlás forgalmas utakon, valós forgalmi körülmények között
 • Útvonal megtervezése
 • Kerékpározás bárhol, ahol szabad
 • Megfelelő pozíció kiválasztása az úttesten
 • Együtt közlekedés más úthasználókkal - többi közlekedő sajátosságainak figyelembe vétele (pl. holtterek)
 • Álló kocsisor megelőzése
 • Kerékpáros infrastruktúra és többsávos utak használata