Oktatás

A Safe4Cycle program keretében a 2016/2017-es, illetve a 2017/2018-as tanévben pilot programokat indítottunk 3-3 ausztriai, magyarországi és romániai iskolában a létrehozott módszertan tesztelése céljából. A szakkörökre jelentkező gyerekek az őszi-téli időszakban tantermi foglalkozásokon vesznek részt, amelynek során megismerkedhetnek a kerékpárosokra, kerékpározásra vonatkozó alapvető szabályokkal. A tavaszi félévben (március és június között) az iskola udvarán szerveznek gyakorlati foglalkozásokat a Safe4Cycle mentorok a tanulóknak. A gyakorlati órákon a cél azoknak a kerékpáros képességeknek, készségeknek a fejlesztése, melyek elengedhetetlenek a magabiztos és biztonságos kerékpározáshoz. A programban részt vevő iskolákat Magyarországon nyílt pályázat útján választottuk ki.

A Safe4Cycle programban a következő iskolák vesznek részt:

  • Tata, Vaszary János Általános Iskola
  • Téglás, II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola
  • Mosonszentmiklósi Széchenyi István Általános Iskola és AMI

A három iskola két-két pedagógusa vett részt egy háromnapos budapesti felkészítő tréningen 2016 júniusában, ahol elsajátították mindazon elméleti, illetve gyakorlati ismereteket, melyek a Safe4Cycle programban való részvételhez szükségesek.

Az iskolai szakkörök 2016 októberében indultak, mindhárom iskolában két-két csoporttal, heti-kétheti rendszerességgel megszervezett foglalkozásokkal. A Safe4Cycle mentorok segítségére van munkájukban a BringaAkadémia oktatók kézikönyve, a gyerekek pedig a BringaAkadémia munkafüzetből tanulnak. A Safe4Cycle projekt első iskolai évében "tesztüzem" zajlik: szükség szerint a gyakorlatban szerzett tapasztalatok alapján átdolgozzuk mindkét anyagot a 2017/2018-as tanév kezdetére.