Módszertan

A Safe4Cycle program keretében egyik legfontosabb célunk, hogy a négy projektpartner (BringaAkadémia, Academia Velo, Easy Drivers RADFAHRSCHULE, Mobycon) oktatási módszertanát és tapasztalatait felhasználva létrehozzunk egy olyan közös tananyagot, amely bármely általános iskolában felhasználható Európa-szerte. A román partnernek (Academia Velo) köszönhetően a tananyag kipróbálásra kerül középiskolákban is, így ezen a téren is tapasztalatokat szerezhetünk, így később lehetővé válik a program kiterjesztése a 14-18 éves korosztályra is.

A módszertani fejlesztés keretében a következő dokumentumokat tervezzük létrehozni:

 • Mentorképzés tananyagának kidolgozása
 • Oktatási segédanyag a programban részt vevő mentorok számára
 • Óravázlatok kidolgozása a mentorok munkájának megkönnyítése végett
 • Kerékpáros közlekedésbiztonsági kiadvány a programban résztvevő gyerekek számára

 

Safe4Cycle/BringaAkadémia oktatók kézikönyve

A program keretében a négy projektpartner már meglévő oktatási anyagainak szintetizálásával, elsősorban a BringaAkadémia anyagára alapozva készült el 2016 júniusára a Safe4Cycle oktatók kézikönyve. A könyv a bevezetőn túl hat fejezetben összefoglalt ismeretekkel igyekszünk mindenben segíteni a Safe4Cycle és a BringaAkadémia projektek keretében kerékpáros foglalkozásokat szervező mentorok munkáját:

 • Alapvető információk az oktatóknak
 • A közlekedési szabályok
 • Felkészülés a bringázásra
 • Bringára fel!
 • A gyakorlati foglalkozások
 • Túrázás kerékpárral

A bevezető fejezet általános információkat tartalmaz a Safe4Cycle és a BringaAkadémia programról.

A 2. fejezet az oktatóknak/mentoroknak szóló legfontosabb információkat foglalja össze néhány oldalban, úgy mint az oktatáshoz szükséges eszközök, a megfelelő helyszín kiválasztása, kommunikációval kapcsolatos elvárások, stb.

A 3. fejezet kicsit hosszabb és izgalmasabb (de legalábbis több információt tartalmaz), mint az első kettő, így több képet mutatunk belőle. Ez a fejezet a kerékpárosokra vonatkozó alapvető szabályokon túl bemutatja a rájuk jellemző balesetveszélyes szituációkat, és azok lehetséges elkerülését is.

          

A 4. fejezet a bringázásra való felkészülésről szól: a megfelelő kerékpár kiválasztásában többek között mérettáblázatok bemutatásával segítünk, de terítékre kerül a fejvédő vásárlása és beállítása éppúgy, mint a különböző kerékpártípusok bemutatása.

        

Az 5. fejezetben megismerkedünk a kerékpár alkatrészeivel, a jellemző hibalehetőségekkel, és bemutatunk többféle kerékpár-ellenőrző listát (checklist) is.

     

A 6. fejezetben a gyakorlati oktatás során alkalmazott feladatok leírását találhatják meg a leendő oktatók; a leírásokat fényképek és grafikák teszik látványossá és érthetővé. Mindemellett persze elengedhetetlen a részvétel az oktatók felkészítő tréningjén, mert ha minden mást meg is lehet tanulni tankönyvből, a gyakorlati oktatás feladatainak elsajátítását biztosan nem.

 

A 7. fejezetben a kerékpáros túraszervezés, illetve -vezetés alapjait mutatjuk be - ha már egyszer felkészültünk a bringázásra, akkor használjuk is valamire a megszerzett tudást az iskolába/munkába járáson felül is!

 

Safe4Cycle/BringaAkadémia munkafüzet

A program keretében a négy projektpartner már meglévő oktatási anyagainak szintetizálásával, a BringaAkadémia korábbi kiadványaira és az ausztriai iskolákban használt, az Ausztriai Ifjúsági Vöröskereszt által készített kiadvány anyagára alapozva készült el 2016 szeptemberére a Safe4Cycle/BringaAkadémia munkafüzet, mely kivitelében az Oktatók kézikönyvére hasonlít. A munkafüzet 9-12 éves gyerekeknek szól, és a kerékpározáshoz feltétlenül szükséges elméleti ismereteket tartalmazza, négy nagyobb részre bontva:

 1. Indulás előtt (felkészülés a bringázásra)
 2. Szabályok az úton - kerékpáros KRESZ
 3. Elsőbbségadás, áthaladás egy kereszteződésen
 4. Bringázás közben

Az első részben a kerékpár kötelező felszerelései, a megfelelő bringa kiválasztása és beállítása mellett szó esik a fejvédő és a láthatóság fontosságáról is.

     

Szabályok az úton: hol szabad kerékpárral közlekedni, és hol nem? Melyek a legfontosabb közúti jelzőtáblák, és mi a jelentésük?

Elsőbbségadás, áthaladás egy kereszteződésen: mi az elsőbbség fogalma? Milyen táblák szabályozzák az elsőbbségi viszonyokat? Mit kell tenni, ha nincs tábla?

Bringázás közben nemcsak a szabályokra kell odafigyelni, hanem olyan mindennapos, egyszerűnek tűnő helyzetekre is, mint a kanyarodás, egy akadály kikerülése, vagy éppen a járművek holttere.

Az Safe4Cycle/BringaAkadémia munkafüzetet a 2016/2017-es tanévben a három Safe4Cycle iskolában, illetve a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában próbálják ki a diákok, illetve tanáraik. A visszajelzések alapján - ha szükséges - 2017 nyarán módosítunk a kiadvány tartalmán, hogy még jobban az igényekhez igazítsuk azt.

A kiadványokkal kapcsolatos kérdések esetén kérjük, Abelovszky Tamást szíveskedjenek megkeresni az info@bringaakademia.hu címen.