Safe4Cycle2 - Știri

Safe4Cycle la Budapesta: cinci zile pe bicicletă în siguranță

În cadrul programului Safe4Cycle ambasadorii mersului pe bicicletă în siguranță (EASY DRIVERS Radfahrschule din Austria, Fundația Comunitară Mureș – programul Academia Velo din România) s-au consultat la Budapesta, în perioada 23-27. iulie 2016. Pe lângă discutarea proiectului, ambasadorii au făcut cunoștință cu tabăra de vară a Asociației de Sport „Vuelta” și cu activitățile partenerilor.

Asociația de Sport „Vuelta” a organizat workshop-urile în așa fel încât participanții să-și poată forma o imagine de ansamblu a activităților persoanelor care se ocupă de educația rutieră (pe bicicletă) și a programelor din Ungaria. Tóth Viktória a prezentat activitatea Institutului de Știința Circulației, ONG-ul care desfășoară programul „Viața pe drum”, și, de asemenea, programul pilot al Mercedes-Benz Mobile Kids din Kecskemét (program la care participă și Abelovszky Tamás, managerul de proiect al programului Safe4Cycle, în calitate de mentor).

Din partea Centrului de Circulație Budapesta Tóth Patrik a prezentat programul BKK STARS Europe. În primul rând programul se concentrează asupra mobilității în oraș, prin urmare ciclismul în oraș și susținerea acestuia au un rol important în acest program. Dalos Péter a prezentat modul de funcționare a programului bicicletelor publice din Budapesta (Bubi) și viitorul acestuia. În programul zilnic destul de încărcat nu a mai avut loc și mersul pe biciletele Bubi, dar sperăm să putem include această activitate data viitoare.

Programele de educație rutieră ale Clubului Maghiar de Auto au fost prezentate de Timkó Attila. Clubul organizează evenimente de roadshow atât pentru copii cât și pentru adulți. Elementele fundamentale ale acestor evenimente sunt: camionul amenajat special, în care se țin prezentările, lecțiile legate de siguranța rutieră și pista pentru bicilete, unde se țin activitățile practice. Camionul nu era deschis în perioada vizitei, dar sperăm să-l putem vedea funcționând data viitoare.

În timpul plimbării cu biciclete în oraș am observat infrastructura de biciclete la Budapesta: am pedalat 35 de km în total și marea parte am mers pe piste amenajate pentru cicliști. Prezentarea parcului codului rutier din Városliget (unul dintre parcurile principale din Budapesta) a fost o altă activitate din programul participanților. Atât participanții din Austria cât și cei din România l-au admirat.

Partenerii de proiect au vizitat trei tabere de vară: tabăra Academia Velo organizată de Asociația de Sport „Vuelta”, în Fonyódliget; în tabăra Erzsébet au putut vedea cum funcționează pista de bicilete; iar în Mogyoród, la Hungaroring au vizitat tabăra de circulație rutieră Miniring. Ceea ce este comun în aceste trei programe este faptul că copii învață să circule jucând. Diferența dintre taberele menționate constă în cantitatea materialului de învățat: tabăra Academia Velo se concentrează cel mai mult asupra învățării pe lângă activitățile cu jocuri.

În cele cinci zile ale programului am totalizat rezultatele obținute până în prezent și ne-am consultat privind următorii pași. În cadrul proiectului s-a publicat manualul mentorilor în luna iunie și în perioada 28. iunie – 1. iulie s-a ținut trainingul profesorilor participanți la Budapesta. Profesorii participanți au venit din următoarele localități: Mosonszentmiklós, Tata și Téglás, unde programul Safe4Cycle va fi lansat în luna septembrie. Până la începerea atelierelor în octombrie vor fi gata și materialele adresate copiilor și proiectele de lecție pentru profesori, astfel progresul continuu al proiectului este asigurat.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului va avea loc în Târgu Mureș, în septembrie, cu ocazia căreia se va desfășura și trainingul mentorilor din România. Prin urmare, programul poate fi lansat toamna și la Târgu Mureș.