Safe4Cycle2 - Știri

Dezvoltarea programului de educatie rutieră pe bicicletă - o nouă provocare

În ultimii ani mersul cu bicicleta a devenit din ce în ce mai popular. Mii de oameni folosesc bicicleta în orășele, orașe (mers de acasă la școală sau la locul de muncă), în timpul liber, în turism, cu prietenii și familia, dar ei nu au niciun fel de educație cu privire la regulile de circulație, la modul de utilizare a bicicletei pe drumuri, sau pur și simplu cum să se comporte în trafic. Dacă cineva vrea să conducă o mașină, trebuie să ia permisul de conducere (zeci de lecții teoretice și practice). Mersul cu bicicleta  în trafic nu e diferit față de condusul  mașinii. Chiar și copiii sunt în pericol. Acesta este motivul pentru care un program educațional de siguranță rutieră pentru cicliști are rațiunea de a fi  implementat în fiecare țară europeană.

Recunoscând importanța și actualitatea problemei Asociația Sportivă Vuelta în colaborare cu trei parteneri (Mobile Radfahrschule din Austria, Mobycon din Olanda, Fundația Comunitara Mureș din România) a decis să dezvolte un program de educație de siguranță rutieră de ciclism în cadrul programului Erasmus +. Cei patru parteneri au doi ani și jumătate și o subvenție de 340.000 € prin programul Erasmus + pentru  implementarea proiectului.

Scopul parteneriatului participanților este parteneriatul strategic pentru educație și siguranța rutieră la mersul pe bicicleta și de a crea un program educațional standard cu reațeaua de Mentori și material didactic care ar putea fi utilizat în viitor în toate școlile primare. Materialele educaționale vor fi traduse și adaptate la regulile de circulație locale din Ungaria, Austria și România, iar materialul va fi, de asemenea, disponibil în limba engleză.

Parteneriatul este format din 2 organizații cu experiență în domeniul educației pentru siguranța rutieră și ciclism (din Austria și Ungaria), cu un partener român, care tocmai a început să inițieze un astfel de program, și un partener consultant din Olanda. Materialul educațional va fi stabilit de comun acord de partenerii bazându-se pe experiența lor anterioară și sfaturi de la consultantul olandez.

În paralel cu  educația în școli și cu educarea Mentorilor se va stabili și o platformă cu  acces gratuit la materiale de învățare on-line, care va fi util ca un material suport pentru programul de educație școlară, și ca un ghid de pentru acasă pentru părinții care doresc exersarea cu copiii lor și, de asemenea, pentru persoanele interesate care nu au ajuns în școli.

Grupul țintă al proiectului este grupul de vârstă 9-16 ani , utilizatori de bicicletă pe drumuri.

Programul școlar educativ are atât parte teoretică cât și practică.

Proiectul de 30 de luni are trei faze:

1) Faza de pregătire, realizarea materialul didactic pentru școli și pentru Mentorii care vor fi stabilite de comun acord (pe baza materialelor existente, susținut de partenerul olandez).

2) Proiectul pilot în 3-3 școli din Austria, Ungaria și România, în scopul de a testa programul în practică și de a colecta experiență. În programul pilot de cel puțin 100 de elevi / școală trebuie să fie implicați.

3) Faza de diseminare, atunci când va fi introdus programul educațional și versiunea cu acces online gratuit pentru public într-un cadru tip road-show-în țara partenerilor și stabilirea canalelor de diseminare în conformitate cu planul de acțiune.

Impactul programului este de a atrage atenția copiilor, părinților și directoriilor de școli și profesorii cu privire la importanța educației de siguranță rutieră. Ca un impact pe termen lung mai mulți oameni vor folosi bicicleta ca un mod sănătos și durabil de transport.

Impactul programului la nivel național este găsi o soluție pentru finanțarea permanentă și capacitatea umană de a rula programul în fiecare școală și / sau instituție pentru a ajunge la toți copiii care utilizează bicicleta în trafic.

Procesul de fond al proiectului este de a menține pe termen lung programului educațional în școli. Până la sfârșitul anului pilot ne străduim să atingem obiectivul în Austria, Ungaria și România, care este de a găsi unele posibilități pentru finanțarea pe termen lung a programului în școlile după perioada de implementare a proiectului. Ne-am dori să găsim un finanțator (de exemplu, o instituție locală sau o companie regională sau ministerul de resort), care poate garanta sprijinirea și păstrarea programului pe termen lung. Vrem să înceapă al doilea an școlar în cadrul proiectului și de a avea o garanție pentru continuarea acesteia cu un suport local / regional / național.