Safe4Cycle2 - Știri

Safe 4 Cycle program pilot de educație rutieră pe bicicletă

Din semestrul II, al anului școlar 2016/2017, derulăm un program pilot de educație rutieră pe bicicletă pentru elevii din clasa a IX -a.

La acest program pilot participă 3 licee din Târgu-Mureș: Liceul Vocațional de Artă, Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” și Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, iar la Reghin: Liceul Tehnologic „Ioan Bojor”, Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” și Liceul Tehnologic „Petru Maior”.

Așadar în cadrul proiectului vom realiza 3 sondaje referitoare la obiceiurile eleviilor, profesoriilor și părințiilor privind deplasarea cu bicicleta la școală, la locul de muncă sau folosirea acesteia în scop recreativ. Sondajele vor conține totodată și date referitoare la cunoștințele acestora privind Legislația Rutieră.

Elevii vor beneficia de 4 ore de cursuri teoretice în care vor învăța: beneficiile bicicletei, tipurile de biciclete, echiparea corectă a bicicletei, imbrăcamintea corespunzătoare a biciclistului în trafic, legislația rutiera privind bicicliștii, indicatoarele rutiere, semnalele polițistului rutier, semnalele luminoase, priorități de trecere, sens giratoriu, unghiul mort, contactul vizual și Top 10 cele mai frecvente accidente între bicicliști și autovehicule.

Urmat de 6-8 ore cursuri practice conținând: reglarea căștii de protecție, verificarea bicicletei, echiparea corectă a bicicletei, pornire, oprire, asigurare din spate, depășire, ocolire obstacole, slalom, sens giratoriu, frânarea bruscă și alte exerciții care dezvoltă abilitățile eleviilor de manevrare a bicicletei în siguranță.