Az első Safe4Cycle projekt

A Vuelta Sportegyesület vezető partnerként 2015-ben pályázott Erasmus+ forrásra három másik partnerével (Easy Drivers RADFAHRSCHULE Ausztriából, Mobycon Hollandióból, illetve a Marosszéki Közösségi Alapítvány Romániából) egy nemzetközi együttműködés keretében kerékpáros oktatást segítő anyagok fejlesztésére. A projekt eredeti célja egy olyan standard oktatási program összeállítása volt, amely később bármely általános iskolában használható lesz.

A négy partnernek két és fél év, illetve az Erasmus+ Programtól érkező 340 000 eurónyi támogatás állt rendelkezésére a program végrehajtásához. A projektben résztvevő partnerek célja egy oktatási program összeállítása volt a hozzá kapcsolódó mentroképzési tananyaggal együtt, amely később az összes általános iskolában használható lesz a projektben részt vevő országokban.

A partnerek közül kettőnek (Vuelta Sportegyesület, Easy Drivers RADFAHRSCHULE) évtizedes tapasztalata van kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatásban (lásd BringaAkadémia program), a romániai partner pedig 2015-ben kezdett bele egy hasonló programba Marosvásárhelyen a Vuelta Sportiroda szakmai támogatásával, míg a holland partner tanácsadóként vett részt a projektben. Az oktatási anyagot a partnerek közösen állították össze, korábbi tapasztalataikra és a holland partner tanácsaira építve. Az iskolai oktatási program elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmaz.

Az iskolai oktatási és a mentorképzési tananyag készítésével párhuzamosan egy online tanulóanyag is kidolgozásra került, amely hasznos eszköz lehet mind az iskolákban a tanárok számára, mind pedig azoknak a szülőknek, akik szeretnének gyermekeikkel foglalkozni, és azoknak az érdeklődőknek is, akiket az iskolákon keresztül nem lehet elérni.

A 30 hónapos projekt három fázisban megvalósult meg:

1) Előkészítési fázis: az iskolai oktatási és a mentorképzési tananyag összeállítása a már meglévő anyagok és a holland partner tanácsainak felhasználásával.

2) Pilot projektek megvalósítása 3-3 iskolában Ausztriában, Magyarországon és Romániában: a kidolgozott program tesztelése, tapasztalatgyűjtés. A pilot oktatás keretében iskolánként 100-100 tanuló került bevonásra a programba.

3) Disszeminációs fázis: az oktatási program és az ingyenes online oktatási anyagok bemutatása, terjesztése szélesebb körben roadshow-eseményeken, illetve egyéb csatornákon.

 

A Safe4Cycle projekt legfőbb eredményeként a partnerekkel közösen elkészítettük a BringaAkadémia munkafüzetet, a BringaAkadémia oktatói kézikönyvét, illetve egy interaktív videót. A munkafüzettel a 10-12 éves tanulókat célozzuk, a legfontosabb kerékpáros ismereteket a korosztály nyelvén, sok képpel, kevés szöveggel osztjuk meg a diákokkal, nagy segítséget nyújtva ezzel az őket tanító pedagógusoknak is. Fontos célunk volt, hogy a rajzokon a közlekedési jelzőtáblák, a jelzőlámpák, de még a rendőr egyenruhája is olyan legyen, amivel a gyerekek a valóságban, az utcán is találkozhatnak. A pedagógusoknak segítségként összeállítottuk a BringaAkadémia oktatói kézikönyvet, amely az összes elméleti és gyakorlati háttéranyagot tartalmazza, amelyekről a BringaAkadémia pedagógus-továbbképzéseken is szó esik, így aki elvégzi a képzést, később is bármikor kézbe tudja venni annak összefoglalását. A kiadványokról itt olvashat bővebben.

A projekt legnagyobb eredménye Magyarországon, hogy sikerült felhívni a döntéshozók figyelmét is a kerékpáros oktatás jelentőségére. 2018-ban az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz kezdeményezésére egy szakmai munkacsoport jött létre a Vuelta Sportiroda vezetésével a BringaAkadémia munkafüzet továbbgondolására. A Közlekedéstudományi Intézet, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, a Magyar Kerékpárosklub és a Budapest Közlekedési Központ szakértői közös munkája nyomán gyalogos ismeretekkel bővült a BringaAkadémia munkafüzet és oktatói kézikönyv. A Közlekedő kisokos névre hallgató munkafüzetet a 2018/2019-es tanévben 200000, a 2019/2020-as tanévben további százezer tanuló kapta kézhez. 2020 tavaszán a KRÉTA rendszerbe is bekerült a Közlekedő kisokos, illetve a fenti szakmai szervezetek által hozzá kidolgozott mintegy 200 tesztkérdés. Bízunk benne, hogy ezek az első lépések a tanuló számára elérhető (kötelező) közlekedésre nevelés felé, amelyek alapját a Safe4Cycle program keretében kidolgozott munkafüzet jelenti.

Bővebb információkért kérjük, keresse Abelovszky Tamás Safe4Cycle szakmai projektmenedzsert az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 30 462 0181
E-mail: info@bringaakademia.hu